Ο Δήμος Λήμνου στις 24 Σεπτεμβρίου υποδέχεται 80μελή ρωσική αποστολή εκπροσώπων, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μνήμης της παρουσίας των Κοζάκων εξορίστων στη Λήμνο.

Η αντιπροσωπεία από τη Ρωσία θα επισκεφτεί τη Λήμνο από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, με επικεφαλής τον κυβερνήτη της Περιφέρειας της πόλης Κοστρομά, όπου κατά το τετραήμερο παραμονής τους θα προσκυνήσουν στους τάφους των Ρώσων προσφύγων, ενώ θα πραγματοποιηθούν και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών θα γίνει η πρεμιέρα τού ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε πέρυσι στη Λήμνο με θέμα την παραμονή των Ρώσων προσφύγων, «Το νησί Λήμνος – Ρωσικός Γολγοθάς», του διάσημου Ρώσου σκηνοθέτη Νικίτα Μιχαλκόβ, με ελληνικούς υπότιτλους.
Η επίσκεψη-προσκύνημα των Ρώσων στους τάφους των προγόνων τους έχει γίνει τα τελευταία χρόνια θεσμός. Στις εκδηλώσεις φέτος θα γίνουν τελετές στο Ρωσικό Νεκροταφείο της Πούντας, στο ρωσικό τμήμα του Συμμαχικού Νεκροταφείου του Μούδρου και στο Μνημείο των Ρώσων Ναυτών στο Ρωμαίικο Γιαλό, στη Μύρινα.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στη Λήμνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες της Ρωσίας», θα ξεκινήσουν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων για την Ελευθερία της Ελλάδας, στο Ρωμαίικο Γιαλό. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ρώσων Ναυτών, επίσης στο Ρωμαίικο Γιαλό.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου με θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Τριάδας στη Μύρινα και στη συνέχεια με προσευχή στο Μνημείο των Εθνομαρτύρων. Στην επίσημη τελετή στο Ρωσικό Νεκροταφείο της Πούντας θα ακουστεί ο λόγος του αρχιεπισκόπου Αλεξίου, ενώ θα χαιρετίσουν την εκδήλωση ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Κοστρομσκάγια, Ι. Σλουνιάεβ, και δύο απόγονοι ενταφιασμένων στο Νεκροταφείο, ο ιερέας Αντρέι Ζγκόννικοβ, από την πόλη Κολόμνα (Περιφέρεια της Μόσχας), και η Ιρίνα Σόμοβα, από την Αυστραλία.
Θα ακολουθήσει συναυλία Ρώσων καλλιτεχνών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορτιανού, ενώ θα γίνει και η πρεμιέρα τού ντοκυμαντέρ «Το νησί Λήμνος – Ρωσικός Γολγοθάς».
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, με κατάθεση στεφανιών στο ρωσικό τμήμα του Νεκροταφείου Μούδρου και επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Μούδρου. Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας και την Ιερά Πηγή στον Κότσινα. Το βράδυ της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική συναυλία και προβολή ταινίας για τους Λημνιούς, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» στη Μύρινα. empros net

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here