Μια σημαντική εξέλιξη για τη θεωρούμενη αρχαιότερη ποικιλία σταφυλιού στην Ελλάδα, το «Λημνιό» ή «Καλαμπάκι», έρχεται να ενισχύσει τα ονομαστά κρασιά της Λήμνου. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταχωρείται στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) η ποικιλία «Λημνιό» ή «Καλαμπάκι». Η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναμένεται να δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης τις επόμενες μέρες.

Η εξέλιξη αυτή ενθαρρύνει του σταφυλοπαραγωγούς και οινοποιούς του νησιού να αναπτύξουν και να αναδείξουν τη συγκεκριμένη ποικιλία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχαν την αποκλειστικότητά του.

Πώς φτάσαμε στο ΠΟΠ

Μετά από συνεργασία των φορέων της Λήμνου, του Δήμου, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και των ιδιωτών οινοποιών του νησιού, υποβλήθηκε ένας πλήρης φάκελος από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Λήμνου, όπου αρχικά παρουσιάστηκε ότι η συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, φέρεται να είναι η αρχαιότερη που καλλιεργήθηκε στο νησί και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σημαντική εξέλιξη για την ανάδειξη του λημνιού κρασιού είναι, σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Σάββα Βαρελτζή, η ανάδειξη σε ΠΟΠ της ποικιλίας «Λημνιό» ή «Καλαμπάκι». «Η εξέλιξη αυτή έχει τα πλεονεκτήματά της. Πρώτον γιατί κατοχυρώνεται η ποικιλία και δεύτερον γιατί ενισχύονται οι αμπελοπαραγωγοί. Τώρα θα επιδοτούνται και τα συγκεκριμένα σταφύλια και οι παραγωγοί θα στραφούν στην ενίσχυση της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Παράλληλα, θα γίνει αναβάθμιση της ποιότητας του κρασιού, καθώς ως ΠΟΠ θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο κ. Βαρελτζής.
Η απόφαση αυτή βρίσκει ικανοποιημένους και τους οινοποιούς της Λήμνου. Ο οινοποιός Πέτρος Χατζηγεωργίου τόνισε: «Ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν τρεις μήνες και ήταν μια δικαίωση για τη Λήμνο, καθώς πρόκειται για την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία, με σημαντικές αναφορές από τον Αριστοτέλη. Κόκκινο σταφύλι, στιβαρό, με υψηλούς βαθμούς, από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες. Παγκοσμίως γνωστό, και εμείς στη Λήμνο δεν μπορούσαμε ν’ αναφέρουμε την ποικιλία. emprosnet

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here