Οπώς πρώτοι(από 7/3)  σας είχαμε ενημερώσει το «Aqua Maria» ,επαναδρομολογείται! Διαβάστε σχετικό άρθρο του emprosnet.gr

Με τα πλοία «Aqua Maria» και «Ταξιάρχης» θα καλύψει τις γραμμές της Λήμνου και του Άι-Στράτη η ΝΕΛ το επόμενο διάστημα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φορέων της Λήμνου, μια και για τους κατοίκους του νησιού το πλοίο «Aqua Maria» είναι… «κόκκινο πανί». Σε αυτές τις διαμαρτυρίες, η ΝΕΛ απαντά πως τα πλοία καλύπτουν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού με τον οποίο της είχε ανατεθεί η εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων άγονων γραμμών. Επιπλέον σημειώνει πως δεν τίθεται θέμα κάλυψης των αναγκών, καθώς το μεταφορικό έργο αυτή την περίοδο παραμένει πολύ περιορισμένο.

Πέραν αυτών, η ΝΕΛ δεν μπορεί να επαναφέρει στις γραμμές το «Θεόφιλος», καθώς σε αυτό, όπως και στο «European Express», συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας από τους ναυτικούς τους επειδή παραμένουν απλήρωτοι. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς των ναυτικών από τη στιγμή που το κράτος δεν της καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά από τα δρομολόγια των άγονων γραμμών που ήδη έχει πραγματοποιήσει.

Κοντά στο Πάσχα θα πρέπει να περιμένουμε την επιστροφή τής ΝΕΛ στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη. Το όνομα του πλοίου με το οποίο θα επιστρέψει η εταιρεία, παραμένει ένα ερώτημα ωστόσο, καθώς αναμένεται να βάλει το «European Express» στις γραμμές των Δωδεκανήσων.

Περιμένοντας το Πρωτοδικείο
Στο μεταξύ, η εταιρεία περιμένει με αγωνία την απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης για την εξυγίανσή της, προκειμένου να μπορέσει να απευθυνθεί στην τραπεζική αγορά για τη χρηματοδότησή της. Η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης δημιουργεί ένα δυσβάστακτο πρόβλημα για τη ΝΕΛ, διότι από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τώρα όλοι οι πιστωτές της ζητούν να τους πληρώνει μετρητά για τα καύσιμα και τα άλλα υλικά που της παραδίδουν. Παράγοντες της εταιρείας με δυσφορία αναφέρουν ότι δε γνωρίζουν πότε θα εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου.

Η απόφαση αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση κεφαλαίου των 50 εκατ. ευρώ που έχει προταθεί από το Δ.Σ. τής ΝΕΛ. Αν δε γίνει δεκτό το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, δεν πρόκειται να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου και η ΝΕΛ θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε άμεση χρεωκοπία. Διότι, χωρίς δραστική μείωση των χρεών της προς τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές, κανείς από τους βασικούς μετόχους της δεν έχει λόγο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

Σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της ΝΕΛ, όπου βασικό θέμα είναι η αύξηση κεφαλαίου.

Λημνιό «όχι» στο «Aqua Maria»

Οι Λημνιοί λένε «όχι» στην επαναδρομολόγηση του «Aqua Maria», ενώ αρνητικός είναι ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στην αντικατάσταση του «Θεόφιλος» από το «Ταξιάρχης».

Νέα αναστάτωση έχει προκαλέσει στους φορείς της Λήμνου η πρόταση της ΝΕΛ για την επαναδρομολόγηση του πλοίου «Aqua Maria» στη γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι δήμαρχοι Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής και Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπος Μακρής ζητούσαν από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, να μην κάνει δεκτές τις προτάσεις της εταιρείας, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν δυναμικές αντιδράσεις.

Το θέμα της τελευταίες ημέρες απασχόλησε έντονα και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς η εταιρεία έχει ζητήσει την αντικατάσταση του πλοίου «Θεόφιλος», που εκτελεί τα δρομολόγια της άγονης γραμμής, με το πλοίο «Ταξιάρχης». Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, επικοινώνησε με τη ΝΕΛ, όπου και ανέφερε ότι το συγκεκριμένο αίτημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί, και για λόγους νομιμότητας, και για λόγους σκοπιμότητας. «Το πλοίο “Ταξιάρχης” έχει κατώτερα προσόντα από το “Θεόφιλος”. Δεχθήκαμε δύο μήνες την αποχώρηση του “Θεόφιλος” για την ετήσια συντήρησή του, αλλά δε θα δεχθούμε άλλη παράταση», τόνισε ο κ. Σπιλάνης.

Τα πλοία που προτείνει η ΝΕΛ για τα δρομολόγια, σύμφωνα με τον κ. Σπιλάνη, «δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των νησιωτών για τις ημέρες τού Πάσχα. Πρότεινα να δοθεί ένας μήνας παράταση μέχρι τα μέσα Απριλίου και να μείνουν τα δρομολόγια ως έχουν. Δεν υπάρχουν λόγοι για να γίνει αυτή η αντικατάσταση.».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ