ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι δανειστές δίνουν «σωσίβιο» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Δέχονται την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

post-img

Aν και η τελική απόφαση για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου θα ληφθεί στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου οι θεσμοί προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν να μην περικοπούν οι συντάξεις με την αρχή του νέου έτους.

Η αναγκαιότητα της περικοπής των συντάξεων με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία όντως δεν ήταν απαραίτητη αλλά και άλλα μέτρα στο παρελθόν δεν ήταν απαραίτητα αλλά επιβλήθηκαν προς παραδειγματική τιμωρία της χώρας από τους δανειστές.

Η αλλαγή στάσης των δανειστών σαφέστατα προδηλώνει την στήριξή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την οποία θα ήθελαν να την δουν να παρατείνει τον βίο της καθώς οι ενέργειές της τους είναι αρεστές.

Μη ξεχνάμε τη συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας και όλα τα μνημονιακά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση αυτή προς τέρψη και ευχαρίστηση Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Έτσι λοιπόν όπως όλα δείχνουν στις 5 Νοεμβρίου οι Ευρωπαίοι θα δώσουν και επισήμως την στήριξή τους στη νυν κυβέρνηση για να ξεκινήσει την επικοινωνιακή της αντεπίθεση ενόψει εκλογών όποτε τελικά κι αν γίνουν.

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα στις Βρυξέλλες που δείχνει ότι το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να πείσει τους δανειστές ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι βιώσιμο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

– Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ

– Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

– Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές “ανάσες”.

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. 

Από την στιγμή όμως που θα υπάρχει θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό είναι πλέον πολύ πιθανό να αποφασιστεί επισήμως η ακύρωση του μέτρου.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”. 

Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

ΠΗΓΗ Pronews

 

 

Καταχώρηση Ad


 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!