«πριν λίγες μέρες στον ουρανό της Λήμνου δημιουργήθηκε ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο : τα νέφη mamatus.
Αν και τα περισσότερα νέφη σχηματίζονται από τις ανοδικές κινήσεις του ατμοσφαιρικού αέρα, τα mamatus δημιουργούνται εξαιτίας κατά τη διάρκεια καθοδικών κινήσεων. Το όνομα τους προκύπτει από την ιδιαίτερη μορφή που έχουν, αφού μοιάζουν με σάκους που κρέμονται κάτω από ένα σύννεφο και παρομοιάζονται με τους μαστούς της αγελάδας.
Ο σχηματισμός τους προϋποθέτει ο κατέρχομενος αέρας να είναι ψυχρότερος από τον περιβάλλοντα και να περιέχει σημαντικές ποσότητες υδροσταγονιδίων ή παγοκρυστάλλων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η «βύθιση» του κορεσμένου αέρα έχει ως αποτέλεσματα τη θέρμανση του, η όποια όμως καθυστερεί εξαιτίας της απαγωγής θερμότητας για την εξάτμιση των υδροσταγονιδίων ή το λιώσιμο των παγοκρυστάλλων. Εάν λοιπόν ο κατερχόμενος αέρας παραμείνει κορεσμένος και ψυχρότερος από το περιβάλλον του, τότε αυτές οι «φούσκες» του ψυχρότερου αέρα διαπερνούν τÎ
· βάση του νέφους και σχηματίζουν τα mamatus.
H λήψη της φωτογραφίας έγινε πλησίον του σταδίου της Μύρινας.   »                                                ευχαριστούμε τον Γιάννη Γκαλιούρη  για το ενδιαφέρον άρθρο και τη φώτο .

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here