ilektriki-kouverta
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλοι αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων προκειμένου να περάσει ο χειμώνας και να ζεσταθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει χιλιάδες σπίτια και πολλοί είναι εκείνοι που αγοράζουν ηλεκτρικές κουβέρτες για να απολαμβάνουν ένα «βασιλικό» ύπνο χωρίς μεγάλο κόστος και το σημαντικότερο χωρίς την χρήση θέρμανσης στο δωμάτιο.
 
Με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου η αγορά της κουβέρτας είναι η μαγική λύση που έχει κάθε καταναλωτής. 
Ποιος όμως κατασκεύασε την πρώτη κουβέρτα και που ; 
Κάνεις δεν γνωρίζει, αν και θα έπρεπε, καθώς πρόκειται για έναν Έλληνα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λέσβο και μάλιστα μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο παραμένει εκεί και απασχολεί πάνω από 30 εργαζόμενους κατοίκους του νησιού. Είναι η μόνη εταιρία που εξάγει όλες τις ηλεκτρικές κουβέρτες της στην Αγγλία.
Αυτή είναι η πρώτη ηλεκτρική κουβέρτα την οποία και φυλάσει πάντα για να μην ξεχνά ποτέ από που ξεκίνησε .
Πρόκειται για τον Νίκο Σταθάκη, τον οποίο συναντήσαμε για να μας δείξει την πρώτη κουβέρτα που κατασκεύασε με τον παππού του το 1972.
«Η ηλεκτρική κουβέρτα πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 1972, όταν η DREAM ΑΒΕΕ κατασκεύασε την πρώτη Ελληνική Ηλεκτρική Κουβέρτα DREAM «ΟΝΕΙΡΟ» (αριθμός εγκρίσεως: 49148/72 – Υπουργείο Βιομηχανίας).
 
Το 1979 οι εγκαταστάσεις παραγωγής μας μεταφέρθηκαν στο νεόδμητο, ιδιόκτητο εργοστάσιο της εταιρείας μας, στον τόπο καταγωγής μας, το Μούδρο της Λήμνου, όπου και εξακολουθούν αδιάλειπτα να παράγουν την Ηλεκτρική Κουβέρτα.
Εξοπλίστηκαν με τα αρτιότερα μηχανήματα παραγωγής τα οποία διαρκώς εκσυγχρονίζονται και τελειοποιούνται, επιτυγχάνοντας έτσι την παραγωγή ενός ποιοτικά κορυφαίου προϊόντος.
 
Η εταιρεία μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1972, έχοντας ως βάση την παραγωγή της ηλεκτρικής κουβέρτας και των εξαρτημάτων της. Διαγράφοντας μια πορεία 40 και πλέον ετών στην ελληνική αγορά, και με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της, η DREAM είναι σήμερα η μοναδική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών κουβερτών σε όλη την Ελλάδα.
Ατελείωτες ώρες εργασίας για τον ίδιο και όλα γίνονται φυσικά μέσω ιντερνετ, αφού οι παραγγελίες τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Αγγλία γίνονται ηλεκτρονικά.
Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο στηρίζουμε την παραγωγή μας είναι η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων μας, τα οποία και κατασκευάζουμε οι ίδιοι από την αρχή μέχρι το τέλος. Υποβάλλοντας τα σε μία σειρά ποιοτικών ελέγχων, διοχετεύουμε με υπευθυνότητα στην αγορά ασφαλή προϊόντα.

Η υπόθεση είναι οικογενειακή για τον κύριο Σταθάκη και η κόρη του θα πάρει την «σκυτάλη » της εταιρίας σε λίγα χρόνια

 
Ο Νίκος Σταθάκης μας μίλησε και για την ιστορία της Ηλεκτρικής Κουβέρτας που ελάχιστοι γνωρίζουν και θυμίζει κάτι από παραμύθι… 
«Οι πρώτες συσκευές, που εξελίχθηκαν στις σημερινές ηλεκτρικές κουβέρτες, προορίζονταν αρχικά για ασθενείς και άτομα με αναπηρίες. Πατέρας της ηλεκτρικής κουβέρτας θεωρείται ο Sidney I. Russell, Αμερικανός γιατρός, ο οποίος το 1912 στην προσπάθειά του να βρει ένα τρόπο για να κρατήσει τους ασθενείς του ζεστούς, επινόησε μια «κουβέρτα» που χρησιμοποιούσε ηλεκτρικά καλώδια καλυμμένα με μονωτική ταινία. Η εμπορική χρήση ενός παρόμοιου προϊόντος άρχισε το 1920, όταν ηλεκτρικά θερμαινόμενες κουβέρτες χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς στα σανατόρια της φυματίωσης. Σε αυτά τα σανατόρια, οι ασθενείς, έχοντας τους πνεύμονες τους εξασθενημένους, έπρεπε να παίρνουν άφθονο φρέσκο αέρα και να κοιμούνται με τα παράθυρα ανοιχτά, μερικές φορές ακόμη και να περνούν το βράδυ σε εξωτερικούς χώρους. Οι ηλεκτρικές κουβέρτες κρατούσαν τους ασθενείς ζεστούς σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στη δεκαετία του 1930, οι ηλεκτρικές κουβέρτες παράγονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αγγλία, κυρίως ως είδος πολυτελείας ή ως απαραίτητος εξοπλισμός του δωματίου ενός άρρωστου. Ήταν γενικώς μικρότερες αλλά και πολύ παχύτερες από τις ηλεκτρικές κουβέρτες του σήμερα, και έτσι ονομάστηκαν «μαξιλάρια θέρμανσης» ή «θερμαινόμενα παπλώματα». Το 1936 εφευρέθηκε ουσιαστικά η πρώτη αυτόματη ηλεκτρική κουβέρτα, καθώς μια εταιρεία δημιούργησε ένα θερμαινόμενο πάπλωμα με αυτόματο έλεγχο θερμοκρασίας. Ένας θερμοστάτης αντιδρούσε στις μεταβολές της θερμοκρασίας του δωματίου και άναβε ή έσβηνε την κουβέρτα αναλόγως.
Η ηλεκτρική κουβέρτα, όπως είναι γνωστή σήμερα, αναπτύχθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έρευνες για ηλεκτρικά θερμαινόμενα κοστούμια για τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του πολέμου, οδήγησαν στη βελτίωση της ασφάλειας και επέτρεψαν στους κατασκευαστές να κάνουν την κουβέρτα πιο λεπτή και να διπλώνεται πιο εύκολα. Το 1945, καθώς ο πόλεμος τελείωνε, άρχισε να διαφημίζεται η κουβέρτα , τονίζοντας βέβαια τη σχέση της με την, εν καιρώ πολέμου, παραγωγή των «ηλεκτρικά θερμαινόμενων» κοστουμιών για τους πιλότους που πετούσαν πάνω από την Ιαπωνία. Η εικόνα της κουβέρτας είχε αλλάξει πλέον ριζικά. Από εκεί που απευθυνόταν αποκλειστικά σε αρρώστους ή ηλικιωμένους, είχε μετατραπεί σε ένα κατεξοχήν παράδειγμα άνεσης της σύγχρονης ζωής, που έκανε τον ύπνο πιο άνετο για όλους. Αν και η τεχνολογία της «μεταπολεμικής» κουβέρτας ήταν καλύτερη, δεν ήταν και τόσο διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούταν στην αύξηση της θερμοκρασίας των παπλωμάτων της δεκαετίας του 1930. Ένα εξωτερικό κέλυφος, παρόμοιο με αυτό μιας απλής κουβέρτας, που περιείχε όμως στο εσωτερικό του καλώδια αντιστάσεων και θερμοστάτες, αλλά και εξωτερικά, στο πλάι, ένα χειριστήριο ελέγχου για τις διαφορετικές ρυθμίσεις της κουβέρτας. Περνώντας τα χρόνια, αναπτύχθηκαν σταδιακά για τα διπλά κρεβάτια, κουβέρτες που είχαν δύο χειριστήρια θερμοκρασίας, ένα για κάθε πλευρά του κρεβατιού. Τα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου πολλαπλασιάστηκαν και τελειοποιήθηκαν, και πλέον μπορεί να παραχθεί ένα προϊόν ολοκληρωμένο, ποιοτικό και ασφαλές.»
 
Μπήκαμε στο site της εταιρίας και πήραμε όλες τις πληροφορίες σε σχέση με την ηλεκτρική κουβέρτα . 
 
1. Τι κάνω όταν καταλάβω ότι η κουβέρτα μου δεν λειτουργεί κανονικά;
2. Ποια σημάδια πρέπει να προσέξω για να καταλάβω αν η κουβέρτα μου δεν λειτουργεί σωστά;
3. Πόσο ρεύμα καταναλώνει η ηλεκτρική κουβέρτα;
4. Πώς μπορώ να αποθηκεύσω την ηλεκτρική μου κουβέρτα το καλοκαίρι;
5. Πώς μπορώ να καθαρίσω την ηλεκτρική κουβέρτα;
6. Μπορώ να βάλω την ηλεκτρική κουβέρτα στο πλυντήριο;
7. Πώς θα προστατέψω την ηλεκτρική κουβέρτα μου ώστε να μην λερωθεί;
8. Μπορώ να ακουμπήσω βαριά ή μεγάλα αντικείμενα όταν λειτουργεί η κουβέρτα;
9. Τα παιδιά μπορούν να παίζουν πάνω στο κρεβάτι όταν ανάβει η ηλεκτρική κουβέρτα;
10. Μπορώ να διαβάζω στο κρεβάτι με αναμμένη την ηλεκτρική κουβέρτα;
11. Μπορώ να αφήσω την κουβέρτα να λειτουργεί όταν δεν είμαι στο σπίτι;
12. Μπορώ να αφήσω την κουβέρτα μου να ζεσταίνει όλη τη νύχτα;
13. Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για να επιλέξω;
14. Πώς θα τη λειτουργήσω;
15. Τι πρέπει να κάνω την πρώτη φορά που θα τη χρησιμοποιήσω;
16. Πώς τοποθετείται η ηλεκτρική κουβέρτα;
17. Μπορεί η ηλεκτρική κουβέρτα να χρησιμοποιηθεί από εγκύους;
18. Μπορεί η ηλεκτρική κουβέρτα να χρησιμοποιηθεί από άτομα με βηματοδότη;
19. Μπορεί η ηλεκτρική κουβέρτα να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένους και παιδιά;
20. Μπορεί η ηλεκτρική κουβέρτα να ανακουφίσει από πόνους;
21. Η ηλεκτρική κουβέρτα δημιουργεί κατά τη λειτουργία τις ηλεκτρομαγνητικά κύματα επικίνδυνα για την υγεία;
Σε ζωντανή σύνδεση με τον Γιώργο Αυτιά  στην εκπομπή Καλημέρα ΣΚΑΙ
ΠΗΓΗ: magdasnews.gr

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here