Best of Island

Κάσπακας! “Το μπαλκόνι” της Λήμνου, με την μοναδική θέα.(φωτο)

post-img

Ο Κάσπακας της Λήμνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα χωριά του νησιού και βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη Μύρινα. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου του Αγίου Αθανασίου, κοντά στο όρος Βίγλα, ενώ τα παραδοσιακά χτισμένα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια συνθέτουν ένα πανέμορφο, γραφικό τοπίο.

Το όνομα του Κάσπακα οφείλεται στην οικογένεια Κάσπακα του Βυζαντίου, για την δραστηριότητα της οποίας υπάρχουν αναφορές ήδη από τον 9ο αιώνα. Σημαντικότερος εκπρόσωπος, σύμφωνα με τις πηγές, ήταν ο ναύαρχος Κάσπακας, ο οποίος έζησε επί Αλεξίου Α’ Κομνηνού(1081-1118). Ήταν εκείνος που ίδρυσε στην περιοχή μοναστήρι, μετόχι μονής του Αγίου Όρους και στο οποίο ανήκαν τα κτήματα της περιοχής. Η σημασία του Κάσπακα κατά το Βυζάντιο μαρτυρείται και από τα πολλά τοπωνύμια που έχουν της ρίζες τους στην εποχή (πχ. ποταμός του Ραγκαβά και ακρωτήριο Μούρτζεφλος).

Γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα χρονολογείται η ανοικοδόμηση του ναού του Κάσπακα, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Τα εγκαίνια έγιναν στις 2 Μαΐου 1858 (ημέρα που γιορτάζει έκτοτε η εκκλησία), με τη μεταφορά λειψάνων από το κοντινό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του 1799 – πρόκειται για μετεξέλιξη του αρχικού μοναστηριού, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε επί Βυζαντίου ο Κάσπακας. Στο καμπαναριό του ναού αναγράφεται η χρονολογία 1889.

Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι γύρω στο 1870 λειτούργησε σχολείο στο χωριό με 20 μαθητές. Όμως, ίσως υπήρχε από παλιότερα, διότι σε ένα αμετάφραστο οθωμανικό φιρμάνι σημειώνεται: «1269 Σχολή Κάσπακα», δηλαδή 1852-53. Το 1874 ήταν ένα από τα δώδεκα κοινοτικά σχολεία που ιδρύθηκαν στο νησί. Ήταν τριτάξιο ως το 1909 που προήχθη σε τετρατάξιο. Τότε μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο, το οποίο κτίστηκε με εισφορές Αιγιπτιωτών με προεξάρχοντα τον Τριαντάφυλλο Στράφτη, ο οποίος το προικοδότησε με 10 λίρες ετησίως. Το σημερινό κτίριο κτίστηκε μεταξύ 1936-50. Εξωραΐστηκε το 1966 με δαπάνες του Χαράλαμπου Παραθυρά κατοίκου Αμερικής.

Στα 1895-99 και 1904-11 περίπου δίδαξε στον Κάσπακα ο Λήμνιος λαογράφος Αγγελής Μιχέλης. Πήρε κασπακινή σύζυγο και χειροτονήθηκε ιερεύς το 1907. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την λαογραφία και την ιστορία του χωριού και το 1934 δημοσίευσε σειρά άρθρων για τον Κάσπακα, με τον οποίο συνδέθηκε ιδιαίτερα με αποτέλεσμα πολλοί να τον θεωρούν Κασπακινό.

Ο Άγιος Ιωάννης, με την ομώνυμη δημοφιλέστατη παραλία της Λήμνου και η Γαλή είναι μικροί, κοντινοί οικισμοί που ανήκουν στον Κάσπακα. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται και το ρέμα Κατσαΐτη, με τον μοναδικό καταρράκτη του νησιού.

Ο Κάσπακας φημίζεται για τα εκλεκτά αμύγδαλα και τα σύκα του, που αξίζει κανείς να δοκιμάσει, ενώ κύρια ασχολία των κατοίκων είναι οι αγροτικές εργασίες και ο τουρισμός.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του Κάσπακα είναι πολύ δραστήριος, ενώ κάθε χρόνο στο χωριό αναβιώνουν παλιά αποκριάτικα έθιμα, όπως «Μτσούν’ στουν Κάσπακα», «Το μοίρασμα τ’ αλόγ’», «Ο γάμος του κιαχαγιά» και άλλα.

Τέλος, το ποδοσφαιρικό σωματείο «Α.Ο. Κάσπακας» συμμετέχει στο παλλεσβιακό πρωτάθλημα ενώ έχει καταγράψει επιτυχίες και στο πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής

  φωτο limnosreport, με πληροφορίες από greece.terrabook.com el.wikipedia.org

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!