Είναι περίοδοι στη παγκόσμια κοινότητα όπου η Ελλάδα είναι πρώτη και μοναδική στο παγκόσμιο στερέωμα γιατί υπενθυμίζει στην κοινωνία των εθνών ότι είναι ο αρχέγονος χώρος του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, και ότι εδώ υπάρχει η ανεκτίμητη Αρχαία ελληνική προϊστορία, η μυθολογία και η ιστορία, η οποία δίδαξε την παγκόσμια κοινότητα ότι εδώ στον πανέμορφο ελλαδικό χώρο πάντα με μέτρο τον άνθρωπο, έγιναν δημιουργίες εξαιρετικής και αδιάκοπης συνέχειας όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, από την προϊστορία μέχρι την εμφάνιση των κλασικών χρόνων και από το Βυζάντιο μέχρι των ημερών μας ώστε κάθε 4 χρόνια να γίνονται Ολυμπιακοί αγώνες μετά την αναβίωση αυτών από το Γάλλο φιλέλληνα Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1896 στο Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας που συνεχίζονται επί των ημερών μας.
Όπως αναφέρουν οι Θεματοφύλακες του Αιγαίου από τη Πολιόχνη της Λήμνου εδώ στη Στεριανή και νησιωτική Ελλάδα αναδύεται ο λόγος ότι από εδώ ξεκινούν οι πρώτες προσπάθειες για την αιτιοκρατική ερμηνεία της Φύσεως, η διαύγεια της σκέψης, ο διάλογος και η πολιτική σκέψη. Εδώ στην Ελλάδα ξεπροβάλλουν οι πρώτες τάσεις για την δημιουργία πόλεων, εδώ στον αρχαίο Ελληνικό χώρο εμφανίζεται η πολιτική αντιπαράθεση, ο ιστορικός λόγος, η φιλοσοφία, το θέατρο ως τέχνη, οι Ολυμπιακοί αγώνες το Ολυμπιακό ιδεώδες και η Ολυμπιακή φλόγα για να θυμίζει κάθε τέσσερα χρόνια το μεγαλείο της Ελλάδος!!
Η Αφή και η Ολυμπιακή Φλόγα, είναι το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, καίει μέρα νύκτα σε ειδικό βωμό στο Ολυμπιακό στάδιο της χώρας που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς αγώνες για να θυμίζει το μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της φωτιάς από το Δία. Η Ολυμπιακή Φωτιά – Φλόγα είναι στενά δεμένη με το Ελληνικό φως, για το οποίο ο Καζαντζάκης λέει «το φως στην Ελλάδα, είναι το πνεύμα». Είναι το φως που έχουν υμνήσει σπουδαίες ποιητικές φωνές από τον Όμηρο, μέχρι τον Μπάιρον, το Διονύσιο Σολωμό και τους φωτολάτρεις του Αιγαίου νομπελίστες τον Σεφέρη και τον Ελύτη. Έχουν γραφτεί ύμνοι για το Ελληνικό φως, την φωτεινότητα του Ελληνικού τοπίου, την φωτεινότητα του Ελληνικού πολιτισμού και την φωτεινότητα του Ελληνικού πνεύματος καθώς και για το Ολυμπιακό Ιδεώδες και την Ολυμπιακή νίκη ενώ ο Ολυμπιακός Ύμνος ακούγεται στα πέρατα του κόσμου από όπου περνάει η ιερή φλόγα με τη λαμπαδηδρομία.
Η Ολυμπιακή φλόγα είναι το φως της Ελλάδος. Σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, είναι ιερή φλόγα, είναι σύμβολο του ανθρώπου και της ανθρώπινης εφευρετικότητας που από την αρχαιότητα έχει μετουσιωθεί η φωτιά σε φλόγα στην ιερά γη της αρχαίας Ολυμπίας εκεί που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες ως ομαδική λατρεία του κάλλους και έκφρασης θαυμασμού για τον άνθρωπο. Είναι η φλόγα η οποία αποτελεί το συνδετικό κρίκο των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων ενώ μας θυμίζει ότι η Ιερά φλόγα της θεάς Εστίας έκαιγε πάντα στο Πρυτανείο της αρχαίας Ολυμπίας από όπου με τη λαμπαδηδρομία μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου, μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης, πολιτισμού, φιλοσοφίας, ηθικής, αγωνιστική άμιλλα, μέσα από το Ολυμπιακό ιδεώδες, σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες μπορεί να χάνονται και πολλές ολυμπιακές νίκες συνθλίβονται μέσα στο κέρδος απέχοντας πολύ από το νόημα και το μεγαλείο της ολυμπιακής νίκης του ημίθεου νικητή στην αρχαία Ολυμπία.
Είναι η σύγχρονη Ολυμπιακή Φωτιά -φλόγα η οποία γράφεται στην Ιστορία και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1928 στους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ ενώ η Αφή και η Λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936. Αυτό το τελετουργικό επιτυγχάνεται με ηλιακή ακτινοβολία από ειδικό κάτοπτρο στο χώρο μεταξύ των ναών της Ήρας και του Δία. Κατά το τελετουργικό από εκεί η Πρωθιέρεια, συνοδευόμενη από τις ιέρειες και μετά από επίκληση που κάνει στο Θεό Απόλλωνα ανάβει από τη φωτιά την ιερή Ολυμπιακή φλόγα την οποία παραδίδει στο Πρώτο Λαμπαδηδρόμο ο οποίος πάντα είναι επίλεκτος Αθλητής.
Η Ολυμπιακή φλόγα είναι πλέον το σύμβολο της Ζωής και της Ελευθερίας, είναι η προσπάθεια για την Ολυμπιακή Νίκη γιατί ο νικητής αναδεικνυόταν σε ημίθεο. Η ιερή φλόγα μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο το φυσικό κάλος της πατρίδας μας, τον πολιτισμικό μας πλούτο, το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και τις ηθικές αξίες και δημιουργίες με παγκόσμια ακτινοβολία. Οι ηθικές αυτές αξίες στο ταξίδι της παγκοσμιότητας, είναι επίκαιρες και χρήσιμες, είναι αξίες φωτεινές, με πρώτη την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, γιατί ζούμε ως Ευρωπαίοι πολίτες σε ένα κοινωνικοοικονομικό πόλεμο και με ηλεκτρονικούς πολέμους στη γειτονιά μας. Επομένως χρειάζεται αγώνας για το μεγαλείο της Ολυμπιακής Νίκης, χρειάζεται ελπίδα, αισιοδοξία και συνοχή για να απολαμβάνουμε το μεγαλείο της ειρήνης, της Δημοκρατίας και της ευημερίας.
Απρίλιος 2024