ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γράφει η συγγραφέας Ρίνα Σερέτη

Μου ζητήθηκε να γράψω για τη Λήμνο και η αλήθεια είναι πως το πάλεψα καιρό! Ακούστηκε τόσο εύκολο μα τελικά ήταν τόσο δύσκολο!

Πώς να περιγράψεις ένα νησί που δεν μπορείς να το ταυτίσεις με τον κλασικό τουριστικό χαρακτήρα της επίσκεψης αξιοθέατων και του αράγματος στην ξαπλώστρα με τον καφέ σου παρά μόνο να το συνδέσεις με την αυθεντική γαλήνη και σιωπή που ζωντανεύει μέσα σου με το που πατάς το πόδι σου στο χώμα του.

Η Λήμνος είναι το νησί που το αισθάνεσαι σαν μια ψυχή που ζει στην καρδιά μιας παλιάς κοπής ηφαιστειακής πέτρας!

Το χώμα της Λήμνου, η Λημνιά γης!

Πόσα και πόσα θαυμαστά οφείλονται στο χώμα της, σαν το κρασί της που δεν σε μεθά μα σου τραγουδά την ιστορία του ξακουστού βασιλιά των Θεσσαλών που γιατρεύτηκε από αυτή την ιερή γη!

Κατεβαίνοντας στην σπηλιά του Φιλοκτήτη νιώθεις πως επάνω δεν θα ξανανέβεις ο ίδιος!

Πώς να περιγράψεις αυτό το νησί που το αισθάνεσαι να είναι μια ενεργειακή οντότητα στην αγκαλιά του πιο ζωντανού σκληρού μπλε χρώματος του Βορείου Αιγαίου. Μόλις φθάνεις στη Λήμνο και παίρνεις μια βαθιά ανάσα η φωνή μέσα σου μιλά, είμαι σπίτι μου!

Στο οίκημα της ψυχής μου, στην φωτεινή ενέργεια που κάθε πλάσμα σε αυτή τη γη φυλά μέσα του. Άλλος από αγάπη που τη γνώρισε κι άλλος από φόβο που την έχει! Η λογική κρατά τον φόβο μα η αγάπη την ψυχή!

Λήμνος, ένα νησί χωρισμένο σε στρατόπεδα, το στρατόπεδο της ψυχής και το στρατόπεδο της λογικής. Γιατί η ζωή δίχως ψυχή δεν μπορεί να αντέξει τόση λογική!

Το κάστρο της Μύρινας καμωμένο από πέτρα σκληρής, άγονης ομορφιάς σμιλευμένο από μυαλά που δεν ορίζουν συναίσθημα παρά μόνο λογική! Την λογική της επιβίωσης από τον εισβολέα. Το ισχυρότερο φρούριο της Λήμνου που έγινε λόγος για να ονομαστεί στο παρελθόν Κάστρο η πόλη. Μακριά από τα τείχη και τις άμυνες που καταφέρνεις και υψώνεις στο κάστρο της Λήμνου, σε παρασέρνουν με μανία οι βόρειοι άνεμοί της για να σε οδηγήσουν στην στιγμή της μεταμόρφωσης.

Η έρημος μέσα σου ενώνεται με τις αμμοθίνες της Λήμνου και η άχρωμη μοναξιά σου γίνεται ώριμη μοναχικότητα που εκεί μόνος δεν είσαι! Η ζωή σου ελευθερώνεται και παραδίνεται μαζί με κάθε κόκκο άμμου στον αγέρα κι ανταμώνει με την θέλησή σου να κρατηθεί λεύτερη, σμιλεύοντας τα όπλα της με την πιο παλιά τέχνη δοσμένη από του Ηφαίστου τα θεϊκά χέρια.

Σπονδή στους θεούς για το δώρο τούτο δεν πρέπει να λησμονήσεις να αφήσεις στο Καβείριο ιερό! Μαγεία, κατάνυξη και δέος!

Όταν φτάνει η ώρα να φύγεις από το νησί, θέλεις να κάτσει λίγο η στάχτη από το κοιμισμένο ηφαίστειο, να μπορέσεις να δεις μέσα στο βλέμμα σου όλα όσα έζησες. Να αγναντέψεις τον χρόνο λες κι ακίνητος αν είσαι, δεν μπορεί να σε πάρει μακριά από το νησί!

Θέλεις να μείνεις στις ατελείωτες παραλίες της που ο Αίολος έχει κάνει συμφωνία με τον θεό Ποσειδώνα!

Κανένας στεριανός να μην στερηθεί την θάλασσα της Λήμνου, κανένας άνθρωπος την αρμύρα της. Όταν φυσά στη μια πλευρά η άλλη να μερεύει και κάθε αγνάντι της να βασιλεύει το πιο ρόδινο ηλιοβασίλεμα. Κλείνεις τα μάτια. Τόσα χρώματα, πόσες ευωδιές, πόσες εικόνες κι άλλες τόσες που δεν μίλησες σε κανέναν γιατί θες να τις κρατήσεις μόνο για εσένα! Ναι! Για εσένα γιατί η Λήμνος είναι το νησί που μπορείς να το περιγράψεις και να το ζωντανέψεις με τα λόγια σου και τις εκφράσεις σου μέχρις ενός σημείου.

Από εκεί και πέρα ξεκινά το προσωπικό ταξίδι του καθενός μες στα έγκατα της δικής του ανεξερεύνητης γης όμοιας με την άγονη, ατίθαση ομορφιά της μυστηριακής Λήμνου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Συμπληρώστε το πεδίο για τη δημοσίευση του σχολίου. *