ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το τμήμα ποντιακών χορών του ΓΑΣ ΜΥΡΙΝΑΣ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμά την ημέρα μνήμης στη Γενοκτονιά του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου.

Οι αδελφοί μας Έλληνες του Πόντου παρόλο που έζησαν τον βάρβαρο ξεριζωμό απ την αγαπημένη πατρίδα, συνέχισαν τη ζωή τους εδώ στη νέα τους πατρίδα την Ελλάδα, ρίζωσαν, πρόκοψαν και κράτησαν για πάντα την βαρύτιμη κληρονομιά της ιστορίας, αλλά και της πολύτιμης ποντιακής παράδοσης, των ηθών και των εθίμων που φροντίζουν με περίσσια αγάπη να μεταδίδουν από γενιά σε γενιά.

Ο Πόντος θα παραμένει πάντα «εν άστρον φωτεινόν σε ελληνικούς αιώνες» κι εμείς θα παραμένουμε πιστοί σε όλους αυτούς τους θησαυρούς που μεταφέρθηκαν από την χαμένη αλλά ποτέ ξεχασμένη πατρίδα του ποντιακού ελληνισμού.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 στις 8 μμ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΨΙΠΥΛΗΣ (ΟΤΕ), ο σύλλογός μας για ακόμη μια φορά τιμά τον ποντιακό ελληνισμό παρουσιάζοντας ένα κομμάτι από την πλούσια χορευτική του παράδοση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είναι Ελληνες οι αδελφοί μας Πόντιοι?
  Από που προκύπτει αυτό?
  Για τυχόν αντιρρήσεις παρακαλώ να αναλυθεί ιστορικά το θέμα γιατί αν οι Πόντιοι είναι Έλληνες να έρθουν στην Ελλάδα και οι Καλάς από τα βουνά του Πακιστάν που είναι «απόγονοι» του Μεγαλέκου, οι Παλαιστίνιοι αδελφοί, απογόνοι των Κρητικών , οι Αιγύπτιοι απογόνοι των Πτολεμαίων, οι Συροι αδελφοί απογόνοι των Σελευκιδών κλπ. Άντε να έρθουν τα «αδέρφια» και τον πληθυσμό να αυξήσουν και στο ασφαλιστικό να συνδράμουν!
  Παρακαλώ να τοποθετηθούν επι του θέματος τυχόν ΧΑυγουλα, αναγνώστες του LR!

 2. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί το θέμα ιστορικά με τη μορφή σχολίων.Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει για την ελληνικότητα των Ποντίων μπορεί να ενσκύψει στις πηγές και να ενημερωθεί. Εντελώς πληροφοριακά αγαπητέ κύριε σας αναφέρω οτι η Ποντιακή διάλεκτος η οποία μιλιέται ακόμη και σήμερα είναι αρχαΐζουσα ελληνική και τι άλλο πιο τρανό στοιχείο για την ταυτότητα ενός λαού από τη γλώσσα του.

 3. Συγχαρητήρια στον ιστοχώρο σας αλλά και στον ΓΑΣ Μύρινας, όπου είχα την τιμή να είμαι μέρος του, για τις συνεχείς και αξιέπαινες προσπάθειες προβολής του ποντιακού στοιχείου στην ακριτική Λήμνο. Προφανώς, τα ερωτήματα που θέτει ο προηγούμενος φίλος, μπορούν να απαντηθούν με μία και μόνο απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι το ύφος και τον απώτερο σκοπό τους. Ως γνήσιος Πόντιος λοιπόν και γνώστης της ιστορίας της πατρίδας μου, δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να αποδείξω τα αυταπόδεικτα…Ανέκαθεν η διχόνοια και η αλληλοφαγωμάρα μας χαρακτηρίζει ως έθνος…Στο βωμό της κρίσης έχουν θυσιαστεί τα πάντα…..η παιδεία, οι αξίες, τα ιδανικά της φυλής μας κ.α. Η μόνη απάντηση σε αυτή την ισοπέδωση είναι η ορθή γνώση της ιστορίας μας, των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων. Ο μηδενισμός δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο πίσω και αυτό είναι που επιθυμούν οι «εχθροί» μας. Προσωπικά, συγκίνηση και περηφάνεια με κατακλύζει κάθε φορά, στις 19/5, όταν τιμάμε τη μνήμη των προγόνων μας. Αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων των Ποντίων να γνωρίζουν την ιστορία, τις παραδόσεις και όλες εκείνες τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν οι πρόγονοί μας. Όπως και τότε, με την ανταλλαγή των πληθυσμών και τον ερχομό των προγόνων μας στη μητροπολιτική Ελλάδα, γίναμε σε πολλές περιπτώσεις αποδεκτοί ως Τούρκοι, έτσι και τώρα στην «αποδεκατισμένη» μας κοινωνία, της ημιμάθειας, της έλλειψης προτύπων και ιδανικών, του μηδενιμού και της ισοπέδωσης, φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητούμε ο ένας τον άλλον…Ας δώσουμε έμφαση και αξία μόνο σε ό,τι μας ενώνει…Κλείνοντας, παραθέτω κάποιους στίχους από το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι (Αητέντς επαραπέτανεν), που περιγράφει το παλλικάρι του Πόντου: «…Σην θάλασσαν κολυμπετής, σ’ ομάλια πεχλιβάνος,
  Σον πόλεμον τραντέλλενας, ρωμαίικον παλικάρι.» Τραντέλλενας=Τριάντα φορές Έλληνας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 4. Δλδ. τώρα αυτά τα τελευταία κύριε Παρασκευόπουλε είναι αρχαϊζουσα ελληνική, όπως ισχυρίζεται ο ΠΟΝΤΙΟΣ παραπάνω?
  Συγγνώμη κύριε Παρασκευόπουλε, εσείς μπορείτε να προσδιορίζετε όπως θέλετε, δικαίωμα σας άλλωστε, και οι Σκοπιανοί προσδιορίζονται Μακεδόνες, αλλά εγώ με πολύ καλά αρχαία δεν καταλαβαίνω και πολλά, εκτός από μερικά, και αυτά από τα συμφραζομενα.

  http://www.efxinospontos.org/phrases.html

  Αλήθεια, επειδή πραγματικά δυσκολεύομαι, ενημερώστε με σας παρακαλώ ποια αρχαιζουσα ελληνική είναι αυτή!
  Και αφού είναι ελληνικά γιατί μου μεταφράζεται το «τραντελλενας»! Θα το καταλάβαινα!

 5. Oι πρώτοι που έφτασαν ως άποικοι στη γεωγραφική περιοχή του Πόντου,ήταν οι κάτοικοι της Μιλήτου, της Ιωνικής πόλης της Μ.Ασίας όπου και ίδρυσαν την Σινώπη το 785 π.Χ. Για την ποντιακή αρχαιότητα σημαντική είναι η μαρτυρία του Ξενοφώντα,ο οποίος περιγράφοντας στο έργο του «Κύρου Ανάβασις» την επιστροφή των Ελλήνων μισθοφόρων στις πατρίδες τους,περιγράφει τις «πόλεις Ελληνίδες»,την Τραπεζούντα, τα Κοτύωρα, την Αμισό και την Σινώπη. Διαβάστε ιστορία και θα σας λυθούν όλες οι απορίες και οι αμφιβολίες σας.

 6. Αγαπητέ ΠΟΝΤΙΟΣ, γνωρίζω την μαρτυρία του Ξενοφώντα στη «Κυρου Ανάβαση» καθώς και πολλά. Παρ’ολα ταύτα συνεχίζω να μελετώ, όχι να διαβαζω.
  Υπ’οψιν, δεν έχω τίποτα εναντιον καμμιας φυλετικής ομάδας, εθνοτικής κλπ. Απλά, τα αμάσητα δε μπορώ να χωνέψω, μου πέφτουν βαριά στο πεπτικό σύστημα.
  Αν θέλεις μπορώ να σου πω και την πηγή προέλευσης του σχολίου που αναφέρεις.

  Θέλεις δλδ να μου πεις ότι από το 404 πχ που παύει η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού και παύουν να υπάρχουν Έλληνες από το 135 πχ, κατά Καστοριάδη, και που οι ελληνικές πόλεις γίνονται υποχείριες των Μακεδόνων βασιλέων, του Μ. Αλεξάνδρου και των διαδόχων αυτού, εν συνεχεία παιχνίδια στα χέρια των ελληνιστικών δυναστειών, ακολουθωντας η ρωμαϊκή επέλαση και η θεοκτρατικη βυζαντινή μοναρχία με αποκορύφωμα την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας των κομνηνων με την πτώση του Βυζαντίου από τους σταυροφόρους το 1204.Εν συνέχεια 500 χρόνια Οθωμανία, και ερχεσαι τώρα να μου πεις για ρίζες από τους αρχαίους Έλληνες όταν η περιοχή είχε γεμίσει από Πέρσες, Τουρκομανους, Απχαζιους, Λαζους, Γεωργιανούς, Αρμένιους Εβραίους Τούρκους κλπ. Και επιμένεις να μου λες ότι οι Πόντιοι χρησιμοποιουν αρχαιζουσα ελληνική και που το ποντιακό ιδιώμα επισης ομιλείτο και από τους Τούρκους Ποντίους, τους λεγόμενους Τουρκοπόντιους.Και τον πιρριχιο που χορευετε και αυτόν λάθος τον χορεύετε. Ο πιρριχιος όπως πολύ καλά θα ξέρεις χορεύεται σε κυκλική διάταξη και με φουλ εξοπλισμό μιας και ήταν ένας χορός που χορεύονταν πριν τη μάχη.

  Σέβομαι τον ξεριζωμό τους και αυτά που πέρασαν, όπως και κάθε πρόσφυγα, αλλά βοήθησαν με τη στάση τους σ´αυτό συμμετέχοντας σε εχθροπραξίες κατά των μπολσεβίκων όταν μάχονταν κατά του τσάρου με την Οκτωβριανή επανάσταση καθώς και με το αντάρτικο που οργάνωσαν στη περιοχή για αυτονόμηση και στράφηκαν κατά των μουσουλμανικών πληθυσμών που μέχρι χτες ζούσαν μαζί. Πάλι η εκκλησία στη μέση.

  Κανονίστε, βρείτε τα τα σωματεία σας μεταξύ σας, γιατί ακόμα σκοτώνεστε, για την διεθνή αναγνώριση της «γενοκτονίας» σας, αν τελικά το καταφέρετε, γιατί μέχρι τώρα, «δε ξεχνώ και δε ξεχνώ» είσαστε και περιμένατε από τους Αυστραλούς να την αναγνωρίσουν σε διεθνές επίπεδο και μέχρι εκεί.

  Ξεχάστε τους ρεμπεσκέδες εδώ που σας δουλεύουν μόνο και μόνο για νας σας υφαρπάζουν τις ψήφους, όπως κάνουν μέχρι τώρα και θα συνεχίσουν να κάνουν, κάτι τύποι, τύπου Ψωμιάδη, Καρατζαφυρερ κλπ και μη παραλληλίζετε το γεγονός με τους Αρμένιους οι οποίοι ενίοτε συμμαχούσαν με τους Τούρκους κατά το δοκουν και όποτε εξυπηρετούντο τα συμφέροντα τους και έσφαζαν πληθυσμούς στην περιοχή!

  Αυτά το ολιγα από ένα Ιλλυρό στη καταγωγή από πατέρα και μάνα απο μάνα Καππαδόκισα που ακόμα μελετάει, όχι διαβάζει, να βρει την προέλευση του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Συμπληρώστε το πεδίο για τη δημοσίευση του σχολίου. *