ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΙΚΑ… ΓΡΑΒΑΤΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ; «Σύννεφα» σχηματίζονται πάνω από το Eurogroup της Δευτέρας

«Σύννεφα» φαίνεται πως συγκεντρώνονται πάνω από τον φαινομενικά… ανέφελο ουρανό του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Η Αθήνα ελπίζει ότι θα λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους δανειστές για τα βήματα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία εξάλλου ζητά διακαώς και το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ομως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, απηχώντας σαφώς τις θέσεις του πολιτικού προϊσταμένου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας, παρά την ψήφιση, το βράδυ της Πέμπτης, του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για μετά το 2018, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους ταυτόχρονα να τηρήσουν τις δικές τους.

Σε ερώτηση αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται αυτό που ζητά το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και περίοδο χάριτος, απάντησε συγκεκριμένα: «Δεν συζητάμε ούτε αυτά (σ.σ. περίοδος χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων) ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο παραμένει σταθερό στην άποψή του πως μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018 -και αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως έλεγε η συμφωνία του Μαΐου του 2016 στο Eurogroup- θα εξεταστεί εάν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, όπως και εν γένει στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ουσιαστικά λέει πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει αφήσει τον κ. Σόιμπλε να χειρίζεται «εν λευκώ» το θέμα, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προσβλέπει σε κάποιου είδους πολιτική συμφωνία, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η φράση-«κλειδί», άλλωστε, στα λεγόμενα του κ. Ζάιμπερτ, είναι ότι στο Eurogroup «το ζήτημα βρίσκεται σε καλά χέρια».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου αρνείται να επιβεβαιώσει εάν η Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε «αναγκαία και δυνατή» μία συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου, που να περιλαμβάνει και το χρέος.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, το καλύτερο δυνατό σενάριο, στο οποίο μπορεί να ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα, είναι μια επανάληψη ή επαναδιατύπωση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016, στην οποία γινόταν μια γενική περιγραφή των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

 

ΠΗΓΗ: crashonline.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!