ΕΙΔΗΣΕΙΣ

31 γονείς από την Λήμνο τηρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ παιδικών σταθμών.

παιδικος σταθμος

Πρόσφατα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα που αφορούν το ποια και πόσα βρέφη και νήπια θα πάνε δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Πάνω από 48.000 παιδιά «κόπηκαν» και πλέον οι οικογένειές τους ζουν με την αγωνία και το άγχος τού τι θα κάνουν, πώς δηλαδή θα μπορέσουν να βρουν μία θέση για τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό για να μπορέσουν να βγουν στο μεροκάματο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε φέτος, αύξησε δραματικά τον αριθμό των παιδιών που έμειναν εκτός.

Σύμφωνα με καταγγελίες, λόγω της αλλαγής τρόπου της χρηματοδότησης, σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενες οικογένειες χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις αλλού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νησιού μας, όπου 31 γονείς που τηρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος (ποσοστό 43%), μένουν εκτός των ωφελούμενων οικογενειών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές συνέπειες όμως στις υπηρεσίες που θα παρέχονται.

Επίσης, από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση, που προβλέπεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών, δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γονιός θα αναζητά τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Κάτι που θα οδηγήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών, αφού προς τα εκεί θα κατευθυνθούν οι γονείς.

Βέβαια, το θέμα των παιδικών σταθμών δεν εξαντλείται μόνο στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που αφορά μόνο ένα μέρος οικογενειών. Αφορά και άλλες δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, (μεταξύ αυτών και οικογένειες στο νησί μας), που δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για το ΕΣΠΑ, έχουν αποκλειστεί δηλαδή από τη διαδικασία πριν αυτή ξεκινήσει. Αφορά εκείνους που θα πρέπει να αναζητήσουν λύση για το πώς το παιδί τους θα καταφέρει να ενταχθεί στην Προσχολική Αγωγή, με άλλο τρόπο και πληρώνοντας φυσικά μηνιαία τροφεία από 40, 60 ή και 100 ευρώ και πάνω μέσω των δημοτικών παιδικών σταθμών, είτε με άλλο τρόπο. Μπορεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και είναι λογικό, αφού χιλιάδες οικογένειες εξυπηρετούνται, αλλά υπάρχουν κι εκείνα τα νέα ζευγάρια που είναι επίσης χιλιάδες και που είναι κυριολεκτικά «ξεκρέμαστοι».

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τις όποιες κινητοποιήσεις γονέων και εργαζομένων, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο που θα διεκδικήσει:

  • Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, γενικότερα, και της Λήμνου όσο μας αφορά.
  • Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση.
  • Κατάργηση των τροφείων.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Μύρινα 29-8-2016

 

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικοί σύμβουλοι

Πινάκος Δημήτρης

Αγάς Ευάγγελος

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!