ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καραγιάννης Αντώνης : Για τη συνάντηση των εκπροσώπων της Λήμνου με τον Υπουργό Ναυτιλίας

ΝΕΛ NEL ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 έγινε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στο Βόρειο Αιγαίο όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ακινητοποίηση του πλοίου «Ταξιάρχης» που εκτελεί το δρομολόγιο Λαύριο – Αη Στράτης – Λήμνος – Καβάλα, εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων σ΄ αυτό.

Περίπου στις 5 το απόγευμα βρέθηκαν στο γραφείο του Υπουργού, ο Έπαρχος Λήμνου, κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, ο Δήμαρχος Λήμνου, κ. Δημήτρης Μαρινάκης, και ο πρόεδρος της Ο.Λ.ΣΥ, κ. Αντώνης Καραγιάννης. Παρόντες ακόμη η βουλευτής Επικρατείας κα Αγλαΐα Κυρίτση, ο βουλευτής νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Σάμου Αλέξανδρος Σταθακιός,.

Απ τη μεριά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Υπουργός κ Θεόδωρος Δρίτσας και ο Δ/ντής του γραφείου του Υπουργού κ Χρήστος Λαμπρίδης

Στην αρχή της συνάντησης ο κ Δρίτσας έκανε ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, στην ακτοπλοΐα και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που κηρυχτεί έκπτωτη η ΝΕΛ.

Το υπουργείο είπε ο κ Δρίτσας έδωσε στη ΝΕΛ την Παρασκευή 287.000€ τα οποία δυστυχώς δεν πήγαν στους ναυτεργάτες Ο υπουργός έδειξε να είναι προβληματισμένος με το θέμα των ναυτεργατών, καθώς στην περίπτωση που η εταιρεία κηρυχθεί έκπτωτη, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν απλήρωτοι, αναμένεται δε να ξεκαθαρίσει τη θέση του μετά την συνάντηση που θα έχει σήμερα Τρίτη με την ΠΝΟ και τους ναυτεργάτες της ΝΕΛ.

Για την δεύτερη επιδοτούμενη γραμμή της διασύνδεσης των νησιού του Βόρειου Βόρειου-Ανατολικού Αιγαίου , ο κ. Δρίτσας μας είπε ότι σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Ο Υπουργός εξήγησε η Κυβέρνηση επιθυμεί να εξετάσει συνολικά το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Ο Έπαρχος Λήμνου, κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος στην τοποθέτησή του ζήτησε απ τον υπουργείο να δράσει άμεσα καθώς τα νησιά είναι αποκλεισμένα και μάλιστα σε περίοδο που αρχίζει ο προγραμματισμός της τουριστικής περιόδου. Τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα και στις δύο γραμμές αφού δεν εμφανίζονται τα δρομολόγια των πλοίων για Λήμνο στα προγραμματισμένα δρομολόγια των εταιρειών για το επόμενο διάστημα.

Ζήτησε να τελειώνουμε με την ΝΕΛ, μας ταλαιπωρεί χρόνια, δεν υπάρχει λύση με την εταιρεία αυτή η οποία χρωστάει παντού και όχι μόνο στους ναυτικούς της. Σε κάθε περίπτωση ζήτησε ο κ Γιαρμαδούρος να έρθει άμεσα πλοίο και μάλιστα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Ο Δήμαρχος Λήμνου, κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ζήτησε άμεση επίλυση του προβλήματος με:

α) την άμεση κήρυξη της ΝΕΛ ως έκπτωτης και

β) με την διάθεση μεγαλύτερης επιδότησης στις γραμμές του Βορείου Αιγαίου και μάλιστα στην γραμμή Λαύριο Αη Στράτης Λήμνος Καβάλα έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να είναι δυνατή η δρομολόγηση καλύτερων πλοίων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Ο πρόεδρος της Ο.Λ.ΣΥ, κ. Αντώνης Καραγιάννης ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο, με όλες τις εταιρείες και την ποιότητα των πλοίων. Το πρόβλημα στις επιδοτούμενες γραμμές πηγάζει απ την πολιτική που εφαρμόζει ή μάλλον που δεν εφαρμόζει το Υπουργείο με την ανοχή που δείχνει. Συμφώνησε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και νέο νομικό καθεστώς αλλά αναρωτήθηκε τι θα γίνει μέχρι τότε.

Επίσης αναφέρθηκε στον Αη Στράτη τονίζοντας ότι το νησί είναι παντελώς αποκλεισμένο αφού το πλοίο Μύκονος δεν το προσεγγίζει και το Αιολίς είναι σε δεξαμενισμό.

Τέλος ζήτησε σαφή απάντηση απ τον Υπουργό «τι θα πούμε εμείς στους ανθρώπους μας που περιμένουν να μάθουν τι έγινε, τι θα πουν ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος που θα επιστρέψουν αύριο στο νησί. Πότε θα έχουμε πλοίο κ Υπουργέ;»

Ο υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. Μας είπε ότι περίμενε με τα χρήματα που έδωσε το Υπουργείο την Παρασκευή, η ΝΕΛ θα πλήρωνε το πλήρωμα του πλοίου και ο Ταξιάρχης θα έκανε τα δρομολόγιά του κανονικά.

[Η εταιρία όπως πληροφορούμεθα πρότεινε στο πλήρωμα να δώσει ένα μισθό απ τα δεδουλευμένα και να επιστρέψουν στη δουλεία τους, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό απ τους ναυτεργάτες ]

Η μόνη σαφής απάντηση για το πλοίο «Αιολίς», που εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με τον Άγιο Ευστράτιο. Το πλοίο αναμένεται να επιστρέψει στα κανονικά του δρομολόγια Τετάρτη Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και δεξαμενισμού.

 

Καραγιάννης Αντώνης

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!