ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατερίνα Κουντούρη: 8 τρόποι να αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη

post-img

Γράφει η Κουντούρη Αικατερίνη

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ:

 

Ουρολοίμωξη ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται μικρόβια σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την λοίμωξή του. Μια ουρολοίμωξη συνήθως ξεκινά με ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση, ενώ η ποσότητα των ούρων που αποβάλεται είναι σημαντικά μικρή. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα ποσοστά εμφάνισης ουρολοιμώξεων αυξάνονται αρκετά, ειδικότερα στις γυναίκες. Κύρια αιτία είναι συνήθως ή έκθεση σε μολυσμένες θάλασσες σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία η οποία ευνοεί την αναπτυξη των περισσότερων παθογόνων οργανισμών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

 

Η κύρια αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων είναι η λήψη αντιβιοτικών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συστατικά σε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης όσο και στην πρόληψη εμφάνισής της.

  1. Νερό: Η επαρκής κατανάλωση νερού και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, συμβάλει στην αποβολή τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών μέσω της ούρησης, αλλά και απομακρύνει ταχύτερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς σε περιπτώσεις ήδη υπάρχουσας ουρολοίμωξης.
  2. Cranberries: Ο χυμός από cranberries (χωρίς ζάχαρη) παρέχει μια ήπια αντιβιοτική προστασία απέναντι στις ουρολοιμώξεις. Τα cranberries περιέχουν συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται μέσω της ούρησης. Τα cranberries επίσης, μπορεί να μειώσουν την έντονη επιθυμία για ούρηση κατα την περίοδο της λοίμωξης. Τις ίδιες ιδιότητες φαίνεται πως έχουν και τα blueberries, που ανοίκουν στην ίδια οικογένεια με τα cranberries.
  3. Ανανάς: Ο ανανάς περιέχει ένα έζυμο, την βρομελίνη, το οποίο μαζί με την λήψη αντιβιοτικών συμβάλει στην ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων και την ταχύτερη θεραπεία της ουρολοίμωξης.
  4. Φυτικές ίνες: Η ουρολοίμωξη πολλές φορές σχετίζεται με την δυσκοιλιότητα, Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την λειτουργία του εντέρου επομένως συμβάλλουν και στην πρόληψη εμφάνισης ουρολοίμωξης.
  5. Γαλακτοκομικά με Προβιοτικά: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπουν την μεταφορά μικροβίων από το έντερο στο ουροποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την σύνδεση των παθογόνων μικροοργανισμών στα τοιχώματα της ουρίθρας.
  6. Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C, δημιουργεί όξινο περιβάλλον στην ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα την δυσκολία ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.
  7. Μαγειρική Σόδα: Η σόδα εξουδετερώνει την υπερβολική οξυτητα των ούρων με αποτέλεσμα να μετριάζει τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης και να επιταχύνει την ανάρωση.
  8. Βότανα: Βότανα όπως η τσουκνίδα και η λουίζα έχουν διουρητική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

 

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ:

 

Τρόφιμα που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη κατά την ύπαρξη ουρολοίμωξης είναι:

  1. Επεξεργασμένα προιόντα με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών (επεξεργασμένα δημητριακά και αλαντικά).
  2. Αλκοόλ, καφείνη, αναψυκτικά με ανθρακικό και χυμοί με ζάχαρη.
  3. Πικάντικα τρόφιμα και μπαχαρικά .
  4. Ντομάτα και σάλτσες.

 

 

Κουντούρη Αικατερίνη

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. (Med. Sci.)

Τηλ. 22540 24240,  κιν. 6975632270

 

Website: www.mynutrispot.gr

Σελίδα στο FB: Διαιτολογικό Γραφείο Κουντούρη Αικατερίνη, Μύρινα Λήμνου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!